Δραστηριότητες δεύτερου τριμήνου 2012 Κέντρο Ημέρας "ΑΝΑΤΟΛΗ" PDF Εκτύπωση E-mail

 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ

Στις 5 και 6 Απριλίου 2012 διοργανώθηκε το Πασχαλινό Παζάρι του Κέντρου Ημέρας Ανατολή. Το παζάρι έγινε στο χώρο του Κέντρου Ημέρας και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τις χειροποίητες πασχαλινές δημιουργίες των μελών. Είναι πλέον εμφανές ότι η τοπική κοινότητα έχει «αγκαλιάσει» τα παζάρια του Κέντρου Ημέρας καθώς στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολίτες του Πολύγυρου και της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι της Τοπικής Αρχής, των Κοινωνικών Φορέων και των μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του  νομού.

Τα μέλη του Κέντρου Ημέρας ανέλαβαν, πέρα από την κατασκευή των χειροποίητων δημιουργιών και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, τη γνωστοποίηση της εκδήλωσης στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δίνοντας τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. Σε αυτό το παζάρι αυξήθηκαν οι πρωτοβουλίες  των μελών μας στη διοργάνωση και την προετοιμασία του παζαριού αναλαμβάνοντας την τηλεφωνική επικοινωνία και ενημέρωση των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και των τοπικών ΜΜΕ, την αποστολή των προσκλήσεων και την αφισοκόλληση. Η εμπλοκή τους σε αυτές τις δραστηριότητες που γίνεται με θετική διάθεση  δημιουργεί  μέσα στο κέντρο ημέρας ένα θερμό κλίμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας που τους κινητοποιεί και τους συνδέει με την κοινότητα.

Η προσέλευση των επισκεπτών και η συναισθηματική επένδυση των μελών μας στην διεξαγωγή των παζαριών προσδίδουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις σημαντική θεραπευτική χροιά  αντιμετωπίζοντας τη ψυχική ασθένεια με έργο, πράξη, κινητοποίηση και ενεργητική εμπλοκή των μελών μας. 

 

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το Μάιο του 2012 ξεκίνησε ένα εισαγωγικό πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  με θέμα «Ζητήματα Επικοινωνίας σε Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες» των εθελοντών του Ιδρύματος Αγάπης «Στέγη Γερόντων» που εδρεύει στην Αρναία Χαλκιδικής. Μετά την πρώτη γνωριμία και τη συμμετοχή τους στην ημερίδα για τα όρια της ψυχικής υγείας και ασθένειας, το Νοέμβρη του 2011, οι εθελοντές ζήτησαν την εμβάθυνση των γνώσεων τους πάνω σε ζητήματα που άπτονται των τρόπων επικοινωνίας και κινητοποίησης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η ομάδα συντονίζονταν από τη ψυχολόγο και τη κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Ημέρας.

Το εισαγωγικό σεμινάριο είχε συνολική διάρκεια 12 ώρες και έγινε στην Αρναία. Μέσα στην ομάδα διερευνήθηκαν αρχικά τα κίνητρα και οι ανάγκες ενός εθελοντή  που εμπλέκεται σε εθελοντικές ομάδες αλλά και το σύστημα των νοητικών αντιλήψεων του εθελοντή για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες διαφοροποιώντας με αυτό τον τρόπο τις ανάγκες και τις ικανότητες των ατόμων με ψυχική νόσο, κινητική ή νοητική αναπηρία και των ηλικιωμένων με ανοϊκά χαρακτηριστικά. Με βιωματικές ασκήσεις και συζήτηση καταρρίφθηκαν μύθοι που υπήρχαν για τα άτομα με ψυχική ασθένεια. Μέσα από τη ανάδειξη των σκέψεων και των προσωπικών συναισθημάτων των εθελοντών, αναζητήθηκαν τρόποι προσέγγισης και κινητοποίησης και τέλος  διερευνήθηκαν ζητήματα που άπτονταν της οικογένειας  των ατόμων και οι δημιουργικοί τρόποι απασχόλησης ομάδων.     

Στην ομάδα συμμετείχαν 14 εθελοντές και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012. Η ενεργητική συμμετοχή και η παρουσία των εθελοντών ήταν αξιέπαινη ενώ συζητήθηκαν ενδεχόμενα για μελλοντικές συνεργασίες.    

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Β’ ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τον Ιούνιο του 2012 ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας σε Εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χαλκιδικής. Το πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, στη βελτίωση των αντιλήψεων και στάσεων και στην ανάπτυξη δράσεων που ενισχύουν την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με ψυχική νόσο  και συνεισφέρουν στην μείωση των διακρίσεων.

Στο πρόγραμμα που ξεκίνησε το Φλεβάρη στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ορμύλιας Χαλκιδικής συμμετείχαν 13 εκπαιδευτικοί.  

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ  ΜΕ ΘΕΜΑ «ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΕΝΘΕΙ» 

Στις 8 Ιούνη  2012 το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Στηρίζοντας το παιδί που πενθεί». Ομιλήτριες της ημερίδας ήταν η κ. Χρυσούλα Λειβαδιώτου, ψυχολόγος και υπάλληλος της Δ/νσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε.Χ., και η κ. Έλλη Μανατού, Ψυχολόγος, Συστημική Θεραπεύτρια και Συνεργάτης της ΑμΚΕ Μέριμνα. Στην ημερίδα συζητήθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ζητήματα που αφορούν  τη στήριξη και τη φροντίδα του παιδιού και των οικογενειών που πενθούν.

Την ημερίδα παρακολούθησαν η ψυχολόγος, η κοινωνική λειτουργός και η νοσηλεύτρια του Κέντρου Ημέρας «Ανατολή».

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ Κ.Η. ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Στις 13 Ιουνίου 2012 μέλη και προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Ανατολή παρακολούθησαν την εορταστική εκδήλωση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού Σχολείου με μουσικοχορευτικά δρώμενα καλωσόρισαν το καλοκαίρι και αποχαιρέτησαν το σχολείο ανανεώνοντας τη συνάντηση τους για το Σεπτέμβρη.  Οι επισκέπτες απόλαυσαν τα μουσικοχορευτικά δρώμενα των παιδιών ενώ η προσπάθεια δασκάλων και μαθητών μετέφερε στο κοινό μηνύματα ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας. 

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΥΟΠΗΓΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Στις 14 και 15 Ιούνη 2012  οργανώθηκε διήμερη εκδρομή του Κέντρου Ημέρας Ανατολή στη Κρυοπηγή Χαλκιδικής. Η εκδρομή αυτή ήταν η άμεση απολαβή των κόπων τους αφού τα έξοδα για τη μετακίνηση, τη διαμονή και τη διατροφή καλύφθηκαν από τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στο Πασχαλινό Παζάρι. 

 

Ημερ/νία & Ώρα

Περιοδικό "ΠΡΟΘΗΚΗ"

Εγγραφή / NewsletterΑναζήτηση