ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΄΄ΑΞΙΟΣ΄΄ ΣΕ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΡΩΜΑΝΟΥ 33. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ. PDF Εκτύπωση E-mail

Το Οικοτροφείο "Αξιός" ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 και λειτουργεί με την ευθύνη της Επιστημονικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Έρευνας, Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης  "Σύνθεση".  Από την ίδρυση έως και τον Νοέμβριο του 2010, το οικοτροφείο στεγάστηκε σε κτίριο παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής επί της Ρωμανού 29 στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Παρότι ήταν ένα πολύ όμορφο κτίσμα με μεγάλο προαύλιο χώρο, η εσωτερική του διαρρύθμιση δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και έτσι κρίθηκε σκόπιμο να αναζητηθεί ένας καινούριος χώρος που να είναι πιο λειτουργικός και πιο εύκολα προσπελάσιμος.

Βασικό επίσης κριτήριο ήταν το νέο κτίριο να είναι εντός κατοικημένης περιοχής, με άμεση πρόσβαση σε καταστήματα και υπηρεσίες. Μετά από αναζήτηση κάποιων μηνών και αφού τα προηγούμενα κτίρια που μας προτάθηκαν δεν επιλέχτηκαν τελικά, καθώς δεν ανταποκρινόταν στα κριτήρια που είχαμε θέσει, βρέθηκε η καλύτερη δυνατή λύση. Μόλις ένα στενό πιο πάνω από το προηγούμενο κτίσμα, μας περίμενε μια καινούριας κατασκευής οικοδομή, με  τέσσερα  ευρύχωρα και ευήλια διαμερίσματα με βοηθητικούς χώρους και όμορφο προαύλιο.

Κάθ΄ όλη την προετοιμασία μας, προσπαθήσαμε να εμπλέξουμε τους ενοίκους μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στη διαδικασία της μετακόμισης, όσο το δυνατόν περισσότερο γινόταν.

Πολύ σημαντικό γεγονός για την αποδοχή του νέου τους σπιτιού και για την ομαλή  προσαρμογή τους σε αυτό ήταν η ενεργή συμμετοχή των ίδιων στην επιλογή και διαμόρφωση του χώρου τους. Επέλεξαν  τόσο το χρώμα που επιθυμούσαν να βαφούν τα δωμάτιά τους, όσο και την διακόσμιση και διαμόρφωση του δωματίου τους.

Επίσης έγινε ισάριθμη κατανομή των 15 ενοίκων σε 3 διαμερίσματα -  σε δύο ανώγεια και ένα στον 1ο όροφο - ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δεξιότητές  τους.

Η επιμονή μας και η τύχη, μας οδήγησαν στο ότι η περιοχή, η γειτονιά, ο δρόμος, τα καταστήματα και οι υπηρεσίες παρέμειναν τα ίδια που γνώριζαν όλοι, όλα αυτά τα χρόνια.

Σε συζητήσεις που ακολούθησαν μαζί με τους ενοίκους σχετικά με το νέο τους σπίτι ανέφεραν ομόφωνα ότι τους αρέσει περισσότερο το τωρινό από το προηγούμενο γιατί είναι πιο καινούριο το κτίριο, πιο ζεστό και πιο όμορφο.

Όλοι είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τα δωμάτιά τους λέγοντας ότι τους αρέσουν οι κουρτίνες τους, οι κορνίζες και τα αξεσουάρ που επέλεξαν και έβαλαν σε αυτά. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι κουράστηκαν κατά τη διάρκεια της μετακόμισης αλλά άξιζε τελικά τον κόπο, γιατί αισθάνονται πολύ καλύτερα και πιο όμορφα σε αυτό το σπίτι.

Κλείνοντας θα αναφέρουμε μία έκφραση της γηραιότερης ενοίκου:

«Μου αρέσει  γιατί βγαίνω στο μπαλκόνι, βλέπω κόσμο και ανοίγει η ψυχή μου».

 

Νικόλαος Αργύρογλου

Ψυχολόγος  - Συντονιστής Οικοτροφείου ΄΄Αξιός΄΄

 

Γιάννης Ελευθερίου

Κοινωνικός Λειτουργός Οικοτροφείου ΄΄Αξιός΄΄

 

Ημερ/νία & Ώρα

Περιοδικό "ΠΡΟΘΗΚΗ"

Εγγραφή / Newsletter



Αναζήτηση