ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2011 ΚΗ ΑΝΑΤΟΛΗ PDF Εκτύπωση E-mail

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για ζητήματα που άπτονται της ψυχικής υγείας αποτελεί μια από τις δραστηριότητες του Κέντρου Ημέρας που εντάσσεται στο πλαίσιο της αγωγής κοινότητας. Η πρόληψη της εμφάνισης ψυχικών νόσων μέσα από την ομαλή οργάνωση των οικογενειακών σχέσεων αποτελεί ανάγκη των καιρών για αυτό και τα αιτήματα για ενημερώσεις είναι συχνά. Στις 26 Ιανουαρίου 2011, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Νικήτης, η ψυχολόγος του Κέντρου Ημέρας, κ. Τσίγγανου Ιωάννα, συμμετείχε σε μια ημερίδα με θέμα τη Συναισθηματική Νοημοσύνη. Η ημερίδα έγινε στο σχολείο και η προσέλευση των γονέων ήταν ικανοποιητική. Στην ημερίδα υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει το συναίσθημα στην ανατροφή των παιδιών και αναδείχτηκαν τρόποι με τους οποίους το παιδί και ο γονιός μπορούν να έρθουν σε επαφή με το συναισθηματικό τους κόσμο. Η συμμετοχή των γονέων στη συζήτηση ήταν ιδιαίτερη ενεργή και μέσα από αυτή αναδείχτηκε η ανάγκη τους για διαρκή ενημέρωση.

                     

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΠΗ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ 

 Για ακόμη μία φορά το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων των Νέων Μουδανιών σε συνεργασία με τη ψυχολόγο της Κοινωνικής Υπηρεσίας, κ. Γούρναρη Χαρά, τίμησε το Κέντρο Ημέρας ΑΝΑΤΟΛΗ με την πρόσκληση του για μια ανοιχτή ομιλία. Κατά το 2010 η συγκεκριμένη ομάδα ηλικιωμένων συμμετείχε σε άλλες δυο ομιλίες και πάντα δείχνει το ενδιαφέρον της για όλες τις δραστηριότητες του Κέντρου Ημέρας.

 Στις 21 Φλεβάρη 2011 έγινε από τη ψυχολόγο του Κέντρου Ημέρας, κ. Τσίγγανου Ιωάννα, μια ομιλία με θέμα: Η μοναξιά και η απομόνωση ως σύγχρονος τρόπος ζωής. Στη ομιλία συμμετείχε και η νοσηλεύτρια του Κέντρου Ημέρας, κ. Μαρία Μαρτίνοβιτς. Χρησιμοποιώντας βιωματικές ασκήσεις παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το ζήτημα της μοναξιάς και της απομόνωσης και πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν τη καθημερινή ζωή τους. Επίσης μοιράστηκαν συναισθήματα για τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τη μοναξιά και πως μπορεί η μοναξιά να γίνει δυσλειτουργική στη ζωή του καθενός. Όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις, η προσέλευση των ατόμων ήταν ικανοποιητική και η συμμετοχή τους στη συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ενεργητική ανταλλάσοντας προσωπικές εμπειρίες και βιώματα, φέρνοντας αναμνήσεις από παλαιότερες εποχές και δημιουργώντας μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα.  

 

                                                  

 

 

 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 

Στις 11 Μαρτίου 2011 μετά την επιτυχία της παράστασης «Μαγική Ιστορία: Η συνομωσία των παιχνιδιών» στο Μιλάνο, η θεατρική ομάδα του Κέντρου Ημέρας «Ανατολή» ανέβασε την ίδια παράσταση στο Δημοτικό θέατρο του Πολυγύρου. Στην παράσταση συμμετείχαν δύο μέλη της θεατρικής ομάδας, ο. κ. Ζαχαρίας Σεϊζάς και η κ. Μαρία Τσίκουλα, η ηθοποιός κ. Δριβάκου και η σκηνοθέτιδα κ. Τάνια Κίτσου, η οποία εκτός αυτού, ανέλαβε τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης.  

Στο φουαγιέ του Θεάτρου λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής και χειροποίητων δημιουργιών των μελών του Κέντρου Ημέρας «Εστία» και «Ανατολή» και των ενοίκων των οικοτροφείων «Άθωνας» και «Αξιός», δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που ανήκουν στη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Σύνθεση.

Για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι της περιοχής πλαισίωσαν την εκδήλωση και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παράσταση δίνοντας στα μέλη μας τη δύναμη να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Απόστολος Πάνας και η κ. Ιφιγένεια Κυριάκου, Πρόεδρος Πολυτέκνων Ν. Χαλκιδικής και Δημοτική Σύμβουλος Πολυγύρου. Μέλη και προσωπικό όλων των δομών της ΑμΚΕ ΣΥΝΘΕΣΗ παρακολούθησαν την παράσταση και ενίσχυσαν με την προβολή των έργων τους την εκδήλωση.

 

                          

                    

 

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Αστικής μη  Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΣΥΝΘΕΣΗ καθώς η επιμόρφωση του προσωπικού προάγει την επιστημονική εγκυρότητα των δράσεων και των δραστηριοτήτων των μελών του προσωπικού.

 Το Μάρτιο του 2011 στο πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας ΑΝΑΤΟΛΗ ενσωματώθηκε μια νέα ομάδα, η ομάδα χορού, στην οποία εφαρμόζονται βασικές αρχές σύγχρονου χορού. Ο σύγχρονος χορός έχει τις ρίζες του στην «Αυθεντική Κινητικότητα» του ανθρώπου και συμπεριλαμβάνει τη μουσική και την υποκριτική / ελεύθερη έκφραση. Το άτομο μέσα από κινήσεις  μαθαίνει να σέβεται το σώμα του και το σώμα του άλλου και να ερευνά τις έννοιες του χώρου και του ρυθμού. Η ομάδα συντονίζεται από τη νοσηλεύτρια του Κέντρου Ημέρας και συμμετέχει η ψυχολόγος. Στόχος της συγκεκριμένης ομάδας είναι η χαλάρωση, η κινητοποίηση, η έκφραση και η επικοινωνία μέσα από εναλλακτικούς τρόπους και η καλύτερη επαφή των μελών μας με το σώμα τους , την κίνηση και το χώρο.  

 Λαμβάνοντας υπόψη το θεραπευτικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει η κίνηση και ο χορός και θέλοντας να εμπλουτιστούν οι γνώσεις του προσωπικού πάνω σε ζητήματα χοροθεραπείας κρίθηκε σημαντικό η νοσηλεύτρια του Κέντρου Ημέρας και συντονίστρια της ομάδας χορού, κ. Μαρία Μαρτίνοβιτς, να συμμετάσχει σε σεμινάριο χοροθεραπείας ώστε να αποκτήσει γνώσεις  και εμπειρίες για το θεραπευτικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει ο χορός. Έτσι στις 12 και 13 Μαρτίου 2011 η κ. Μαρτίνοβιτς συμμετείχε στο βιωματικό σεμινάριο χοροθεραπείας που διοργάνωσαν οι κλινικοί ψυχολόγοι κ. Δρακοπούλου Μαριάννα και η κ. Ελένη Χατζηγεωργίου με τίτλο: «Το σώμα που χορεύει, ο Εαυτός, η Κοινωνία: μια πορεία από το χάος στη μορφή»  χρησιμοποιώντας τη τεχνική της πρωτόγονης έκφρασης.  Το σεμινάριο διαπραγματεύτηκε τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος εξελίσσεται ως οργανισμός που ζει, γερνάει και περιοδικά πρέπει να ανανεώνεται ενώ όλες οι ασκήσεις γίνονταν με τη συνοδεία κρουστών. Η νοσηλεύτρια μετέφερε την εμπειρία της σε ολόκληρη την ομάδα προσωπικού και συζητήθηκαν οι στόχοι της ομάδας χορού και πως μπορεί να εμπλουτιστεί με τεχνικές και ασκήσεις χαλάρωσης στις οποίες εκπαιδεύτηκε η νοσηλεύτρια κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. ΄

                                                                    

 

  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Για τρίτη συνεχή χρονιά και σε συνεργασία με την κ. Παπαδοπούλου Μαρία, Υπεύθυνη Αγωγής υγείας της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χαλκιδικής,  το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Ημέρας «Ανατολή» ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χαλκιδικής.

Το Μάρτιο του 2011 ξεκίνησε το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν 8 εκπαιδευτικοί του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ενίσχυση των γνώσεων των εκπαιδευτικών για ζητήματα που αφορούν τη ψυχική ασθένεια και η εμβάθυνση μέσω βιωματικών ασκήσεων πάνω στην έννοια της επικοινωνίας. Χρησιμοποιώντας εισηγήσεις με περιστασιακή πρόκληση της ήδη υπάρχουσας γνώσης, βιωματικές ασκήσεις και ασκήσεις χαλάρωσης οι εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν προσωπικές απόψεις και προβληματισμούς, ήρθαν σε επαφή με νέα γνώση και αναγνώρισαν επικοινωνιακές τακτικές που υιοθετούν στις συνδιαλλαγές με τους μαθητές τους, τους συναδέρφους και τους οικείους τους. Το Μάιο του 2011, μετά από σύνολο 10 συναντήσεων ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ενώ στους εκπαιδευτικούς μοιράστηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης και εκπαιδευτικό υλικό.

Το σεμινάριο έκλεισε με την ανάδειξη της ανάγκης των εκπαιδευτικών για συνεχή μάθηση πάνω σε ζητήματα που αφορούν τη ψυχική υγεία.

                   

 

Ημερ/νία & Ώρα

Περιοδικό "ΠΡΟΘΗΚΗ"

Εγγραφή / NewsletterΑναζήτηση