Δραστηριότητες δεύτερου τριμήνου 2011 Κέντρο Ημέρας "ΕΣΤΙΑ" PDF Εκτύπωση E-mail

Την 1/4/2011 η ομάδα του Κέντρου Ημέρας «Εστία» επισκέφτηκε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο  για να παρακολουθήσει έκθεση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Ενημερωθήκαμε για τα διάφορα μουσικά όργανα, είδαμε φορεσιές από παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε το Κρατικό Ωδείο και στο τέλος μοιράστηκε στον καθένα από εμάς ενημερωτικό βιβλίο με την ιστορία του Κρατικού Ωδείου.


Στις 12/4/2011 παρακολουθήσαμε ομιλία με θέμα: «Εναλλακτικοί τρόποι κατανόησης και αντιμετώπισης των φωνών σε παιδιά και ενηλίκους» που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομιλία έγινε από τους Marius Romme και την  Sandra Escher, γνωστοί για τη δουλειά τους στο άκουσμα φωνών (Hearing Voices) και πρωτοπόροι στο κίνημα για αυτούς που ακούνε φωνές (Hearing Voices Movement). Η ομιλία συνδιοργανώθηκε από το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Τα μέλη που παρακολούθησαν την ομιλία  άκουσαν ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των φωνών και γι’αυτό γεννήθηκαν ερωτήσεις τις οποίες συζητήσαμε όλοι μαζί στον καφέ που ακολούθησε. Το περιεχόμενο της ομιλίας αποτέλεσε αφορμή για να έρθει πιο κοντά ο ένας στον άλλον και να μιλήσει ανοιχτά για τις προσωπικές του εμπειρίες με τις φωνές και το πώς τις αντιμετωπίζει.


Η καθιερωμένη διήμερη εκδρομή του Κέντρου Ημέρας πραγματοποιήθηκε στις 25-26/5/2011 στα Γιάννενα. Ο προορισμός επιλέχθηκε μετά από ψηφοφορία και γενικά η διοργάνωση του ταξιδιού έγινε κυρίως από τα μέλη σε συνεργασία με το προσωπικό.  Παρόλο που η διαδρομή ήταν μεγάλη σε διάρκεια, όλοι φάνηκε να απολαμβάνουν  το ταξίδι. Τα Γιάννενα μας ενθουσίασαν με την ομορφιά και τη ζωντάνια τους. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη, το νησάκι με το σπίτι του Αλή Πασά, το Κάστρο των Ιωαννίνων και περπατήσαμε πολύ στους δρόμους της πόλης. Η νυχτερινή ζωή των Ιωαννίνων είναι έντονη και εμείς φροντίσαμε να απολαύσουμε την ατμόσφαιρά της πόλης που έσφυζε από ζωή. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή ήταν πρόθυμοι για μακρινούς περιπάτους, για εξερευνήση της πόλης και για ψυχαγωγία. Όλοι επιστρέψαμε ικανοποιημένοι και γεμάτοι νέες εικόνες και εμπειρίες.


Το Κέντρο Ημέρας  «Εστία» συμμετείχε στην ετήσια γιορτή  της τοπικής κοινότητας «Τα Χαριλιώτικα», η οποία διήρκησε από την Παρασκευή 24/6 έως την Κυριακή 26/6. Η πρόσκληση μας έγινε από τον Κοινωνικό Σύνδεσμο Κατοίκων Χαριλάου με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Με μεγάλη χαρά την αποδεχτήκαμε, αφού μας έδινε την ευκαιρία να προβάλουμε στο κοινό τα έργα της ομάδας εικαστικών του Κέντρου Ημέρας. Στόχος μας ήταν να γνωριστούμε και να έρθουμε σε διάλογο με τους κατοίκους της περιοχής. Τα μέλη του προγράμματος με ενθουσιασμό συμμετείχαν στο στήσιμο των έργων αλλά και στο να είναι εκεί και να ενημερώνουν τον κόσμο για το πώς δημιουργήθηκαν τα έργα, τι υλικά χρησιμοποιήσαμε και ποιο είναι το έργο του Κέντρο Ημέρας. Επιπλέον, ήταν η πρώτη φορά που εκθέταμε το σύνολο των έργων μας  και αυτό μας συγκίνησε αλλά και ενίσχυσε τη συνεργασία της ομάδας μας.
 

Ημερ/νία & Ώρα

Περιοδικό "ΠΡΟΘΗΚΗ"

Εγγραφή / NewsletterΑναζήτηση