Δραστηριότητες πρώτου τριμήνου 2012 Κέντρο Ημέρας "ΕΣΤΙΑ" PDF Εκτύπωση E-mail


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγινε η κοπή της πίτας για το καλωσόρισμα του νέου έτους στις 6/2/2012. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν παλιά και νέα μέλη του προγράμματος με τις οικογένειες τους, οι εθελοντές και η χορωδία του Ερυθρού Σταυρού, κάτοικοι της τοπικής κοινότητας, το προσωπικό και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας «Σύνθεση».

Η βραδιά άνοιξε με τη χορωδία του Κέντρου Ημέρας «Εστία», στην πορεία υπήρξε μπουφές και μετά πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας και δόθηκε δώρο-έκπληξη σε αυτόν που κέρδισε το φλουρί.


Τέλος, η χορωδία του Ερυθρού Σταυρού, η οποία αποτελείται από περίπου 30 μέλη, μας ψυχαγώγησε με το εορταστικό της πρόγραμμα. Το κέφι ανέβηκε και η βραδιά συνεχίστηκε με χορό και τραγούδι.

 
Στις 16/2/2012 στο πλαίσιο της Κοινωνικής Λέσχης πραγματοποιήθηκε πάρτυ-μασκέ για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης. Ο χώρος ήταν στολισμένος με αποκριάτικες μάσκες και υπήρχαν διαθέσιμες αποκριάτικες στολές, εδέσματα και αναψυκτικά. Οι συμμετέχοντες στη γιορτή διασκέδασαν και χόρεψαν στους ρυθμούς των καρναβαλικών τραγουδιών.

          


Η ομάδα του Κέντρου Ημέρας «Εστία» επισκέφτηκε στις 10/2/2012 μία έκθεση αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο της Bienalle. Αν και ήταν μια αρκετά εξειδικευμένη έκθεση, πολλά μέλη έδειξαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν σε συζητήσεις σχετικά με την αρχιτεκτονική των κτιρίων της πόλης μας.

Στις 17/2/2012 έγινε επίσκεψη σε έκθεση φωτογραφίας στο Αλατζά Ιμαρέτ, όπου παρακολουθήσαμε φωτογραφίες από την παλιά Θεσσαλονίκη. Τα μέλη εντυπωσιάστηκαν από την όψη της παλιάς πόλης και δέχτηκαν πληροφορίες από τη ξεναγό της έκθεσης, οι οποίες αποτέλεσαν κίνητρο για συζήτηση. Στη συνέχεια ακολούθησε έξοδος για καφέ.

Στο πλαίσιο των μηνιαίων εξορμήσεων σε εκθέσεις και μουσεία επισκεφτήκαμε στις 16/3/2012 το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας για να παρακολουθήσουμε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μακεδονική δεκάπολη στην Ιορδανία». Με αυτή την ευκαιρία πληροφορηθήκαμε για τις εκστρατείες του Μ. Αλέξανδρου και μιλήσαμε για αυτή την τόσο σημαντική περίοδο της ιστορίας μας και τις προεκτάσεις που έχει στο σήμερα.Συμμετοχή του Κέντρου Ημέρας «Εστία» σε συνέδριο με τίτλο: «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης»

Η θεραπευτική ομάδα του Κέντρου Ημέρας «Εστία» συμμετείχε με τρία μέλη της στις εργασίες του πανελλήνιου συνεδρίου με θέμα: «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 από την Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) σε συνεργασία με την Παγκόσμια Εταιρία για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (W.A.P.R.) και τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υ.Υ.Κ.Α.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν εστιασμένα στην οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα μας αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, καθώς και στο πώς αυτή η πραγματικότητα επηρεάζει και διαμορφώνει νέες ανάγκες στην ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Σπουδαίο ενδιαφέρον είχαν οι εμπειρίες επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε χώρες που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδία. Σημαντικές ήταν επίσης και οι παρουσιάσεις πολιτικών για την ψυχική υγεία σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Όσον αφορά τις πολιτικές για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα, έγινε αντιληπτό πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οι διαθέσιμοι πόροι λιγοστεύουν. Παρόλα αυτά οι επίσημες τοποθετήσεις των υπευθύνων της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας εξέπεμπαν αισιοδοξία για το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αφού δήλωσαν προσηλωμένοι στη συνέχισή της, με τις αναγκαίες, όμως, προσαρμογές που οι συνθήκες επιβάλλουν.

 

Ημερ/νία & Ώρα

Περιοδικό "ΠΡΟΘΗΚΗ"

Εγγραφή / NewsletterΑναζήτηση